Hvad er offshore?

Offshore er for mange et relativt nyt begreb. I bund og grund betyder ’offshore’ at være væk fra kysten eller landets grænser. Offshore kan have flertydige betegnelser, men betyder i bund og grund, at man rykker nogle af virksomhedens operationer væk fra hovedlandet til omkringliggende områder. Offshoring kan sammenlignes med begrebet outsourcing, hvor en virksomhed benytter sig af eksterne partnere til, at opnå løsninger for virksomheden.

Typisk for offshoring er dog, at det er virksomheden selv, som tilrettelægger og ansætter personalet til produktionen og de ansatte derfor går ind under løn og vilkår for firmaet som benytter sig af løsningen i stedet for en ekstern partner, som man fx ser det ved outsourcing, hvor firmaer typisk benytter sig af en ekstern løsning for, at kunne spare penge på produktionsomkostninger i lønninger og dermed hæmme væksten for virksomhedens eget hjemland.

I Danmark kendes offshoring bedst fra de danske olievirksomheder, som i løbet af 80erne og 90erne etablerede sig på de danske oliefelter i Nordsøen. Efter fundet af olie i Nordsøen blev de danske oliefelter etableret og med samarbejdspartnere fra andre nordiske lande, især Norge, har den danske offshore-branche for alvor taget fart, hvor det i dag ses, at tusindevis af danskere arbejder på de danske oliefelter.

I løbet af det nye årtusinde har vi set en ny vækst inden for offshore-branchen i Danmark, hvor det især er blevet til en omfattende produktion fra de danske vindmølleproducenter, som har opstillet vindmølleparker i havene omkring Danmark og dermed skabt en øget vækst og antal arbejdspladser for danskerne.

Med de mange typer af ressource-udvinding i især Nordsøen opstår der også en del eksterne arbejdspladser, som har til opgave at samarbejde med virksomhederne, som benytter sig af offshore-løsninger. Dette kan vi fx se inden for kommunikation –og it-branchen, som leverer opgaver til de mange offshore-virksomheder. På fastlandet ses det også, hvor der igen er kommet gang i de danske havne igen, som skal følge op på den massive vækst samt udbyd og efterspørgsel, som er kommet efter offshore-branchen for alvor har taget fat.